fbpx

Ajurweda a oczy- fragment

„Nie jest żadną nowością, że jesteśmy różni. Według ajurwedy każdy z nas składa się z unikatowej i tylko sobie właściwej kompozycji dosz: vaty, pitty i kaphy, trzech jakości o charakterystycznych cechach. Ta kompozycja tworząca tzw. prakriti jest czymś, z czym przychodzimy na świat i jednocześnie tym, czym obdarowali nas rodzice. W prakriti zapisane są nasze predyspozycje, nasze mocne strony, ale też to, co będzie w nas słabsze, wymagające szczególnej uwagi i troski. Jest to więc odpowiednik genów w obecnym rozumieniu tego pojęcia. W czasie swego życia tworzymy vikriti, ten obecny układ dosz, będący odpowiedzią na to, „czym się żywimy”, co nas spotyka, jak reagujemy, na tzw. czynniki zaburzające nasze naturalne predyspozycje. I to również jest kompozycja składająca się z trzech wartości: vaty, pitty i kaphy, chociaż teraz w innym układzie. Najzdrowsi jesteśmy wtedy, gdy żyjemy zgodnie ze swoimi predyspozycjami, bardzo indywidualnymi dla każdego z nas, czyli im bliżej naszemu vikriti do prakriti. Im rzadziej stosujemy wskazania i zalecenia właściwe dla naszej konstrukcji, tym bardziej zaburzają nam się dosze i tym łatwiej o chorobę. Każda dosza odpowiada za stan poszczególnych narządów i układów w ciele człowieka, ma także szczególne predyspozycje do określonych chorób.

Dobra jakość widzenia i stan zdrowia oczu zależą od równowagi dosz, od właściwego dbania o tę unikatową kompozycję, która jest nam dana. Jeśli tej równowagi nie ma, jeśli występują czynniki zaburzające dosze i nie są one w jakiś sposób zrównoważone, to narażamy się na dolegliwości. Szczególnie dosza pitta jest wrażliwa na zaburzenia w narządzie wzroku. W Polsce wiele osób ma taką konstytucję, w której ta właśnie dosza jest mocno wyrażona.

Zaburzenia każdej z dosz mogą skutkować różnymi chorobami oczu. I tak, w przypadku zaburzeń vaty mamy do czynienia  z suchością, ze zbyt małym uwodnieniem, ale i natłuszczeniem tkanek. W obrębie gałki ocznej występuje wtedy zespół suchego oka, zespół pseudokesfoliacji, zaćma, męty w ciele szklistym, a także sucha, zanikowa postać zwyrodnienia siatkówki związanego z wiekiem. To, co według ajurwedy przywraca równowagę w takich właśnie stanach, co balansuje vatę, to między innymi odpowiednia dieta oraz regularność w spożywaniu 5 – 6 posiłków. Dieta oparta jest na dostarczaniu odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów, zwłaszcza masła klarowanego i dobrych olejów (sezamowego), a także wody, najlepiej z dodatkiem czegoś smakowego (liść mięty, rozmarynu, cytryna, pomarańcza)  w pożywieniu. Do tego kasze, fermentowany nabiał, jajka, chude mięso i ryby, orzechy i cytrusy.

Pitta jest najbardziej wrażliwa na choroby oczu. To z jej zaburzeń wynikają przede wszystkim stany zapalne oraz zaburzenia ukrwienia tkanek. Tak więc wszystkie choroby zapalne powierzchni oka – zapalenia spojówek, twardówki, nadtwardówki to choroby pitty. To także zapalenia błony naczyniowej oraz wysiękowa postać zwyrodnienia siatkówki związanego z wiekiem. Wszystkie te choroby objawiają się nagle i ostro, połączone są z bólem, przekrwieniem, a jeśli występują na dnie oka to wiążą się dodatkowo z neowaskularyzacją (nieprawidłowymi naczyniami w tkankach). Bardzo często takie choroby wymagają szybkiego i intensywnego leczenia, dlatego zalecenia ajurwedyjskie, nastawione głównie na profilaktykę, mogą jedynie złagodzić przebieg choroby. Co pomaga? Przede wszystkim spożywanie takich produktów, które wychładzają, a więc zielonych warzyw, surowych latem lub gotowanych (bez smażenia) zimą. Należą do nich: kalafior, brokuły, kapusta, seler, seler naciowy i korzenny, jarmuż, por, szpinak, zielone liście, kiełki strączków, ogórek, cukinia, dynia i pochodne takie, jak kabaczki, groszek zielony świeży i w strączkach, szparagi. Dobre są też zboża i fasolki w każdej postaci, a także świeży nabiał.

Kapha najrzadziej ulega zaburzeniu i najdłużej trzeba czekać na skutki tych zaburzeń. Niemniej jednak w obrębie wzroku zaburzenia w sferze kaphy powodują występowanie wszelkich guzków, brodawek, narośli, a na dnie oka mają udział w powstawaniu zwyrodnienia siatkówki związanego z wiekiem. Zaburzenia Kaphy bardzo często towarzyszą też chorobom metabolicznym, a zwłaszcza cukrzycy i jej następstwom dla oczu (zaćma, retinopatia cukrzycowa).  To, co pomaga ją zbalansować to mniejsza liczba posiłków w ciągu dnia, mniejsza liczba produktów zbożowych, a większa przetworzonych np. gotowanych na parze warzyw i dobrze przyrządzonych strączków w asyście kasz. Najlepsze warzywa to: marchewka, burak, brokuł, kalafior, kapusta, groszek zielony, wszystkie zielone liście (seler, szpinak, brukselka), szparagi, grzyby.

Ajurweda to przede wszystkim wielowiekowa obserwacja tego, co służy i tego, co zaburza, to unikatowe spojrzenie na każdego z nas i dostosowywanie swoich przyzwyczajeń do tego, by utrzymywać nasze ciało, w tym nasze oczy w jak najlepszej kondycji.

Fragment książki „Okiem Szeroko Otwartym na Zdrowie” ; dr Agata Plech

Całość znajdziesz w sklepie www.przejrzyjnaoczy.pl

Udostępnij swoim znajomym :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Bezpłatny ebook!